top of page
  • Morgan Foré

Wallen of donkere kringen onder je ogen, oogcrème to the rescue?

Het korte antwoord? Nee, niet altijd. Het hangt er vooral vanaf hoe die donkere kringen tot stand komen. Zelf heb ik een beetje een haatliefdeverhouding met oogcrèmes: je moet goed kijken dat je eigenlijk geen dagcrème koopt in een kleinere tube, die veel duurder wordt verkocht. Durf dus gerust eens de ingrediëntenlijst van je dag- en oogcrème naast elkaar houden. Hieronder haal ik de 3 grootste oorzaken van donkere wallen en hun oplossingen aan.


Boosdoener 1 - Schaduw

Je botstructuur - de vorm van je schedel - maar ook hoeveel 'vet' er tussen je huid en schedel zit, hoe diep je ogen in je gezicht liggen, zorgen voor schaduwen, wat dus niets te maken heeft met je huid zelf. Je moet er eens op letten bij een oudere man of vrouw, dat je de contouren van de oogkassen beter kunt zien; bij het ouder worden verdwijnt er namelijk "fattissue" (vetweefsel) wat het gezicht meer laat invallen, waardoor je schaduwen krijgt. Hiervoor een crème kopen heeft dus weinig zin, gezien het een kwestie is van lichtinval op je gezicht en de opbouw van je gezicht zelf. Wil je dit eens testen, houd dan eens een lichtbron (bv. de flits van je gsm) op verschillende manieren voor je gezicht. Verdwijnen de kringen meteen, dan weet je hoever je staat.

Oplossing? Wil je hier esthetisch iets aan laten doen, kan je bij een esthetisch arts informeren voor fillers onder je ogen die daar voor "opvulling" zorgen en dus minder schaduw zullen geven.


Boosdoener 2 - Dunne huid

De huid onder je ogen is opvallend dunner dan bijvoorbeeld op je voorhoofd of wangen. Onder die huid zitten onder andere je oogspieren, maar ook bloedvaatjes, die door je huid schemeren en een blauwe indruk geven. Hiervoor kan ik je 2 oplossingen aanreiken:

Oplossing 1 - Probeer een dagcrème met cafeïne; die laat je bloedvaatjes samentrekken waardoor er tijdelijk minder bloed in je bloedvaatjes zit en je wallen er minder blauwig uitzien.

Oplossing 2 - Je wilt je huid onder je ogen aansterken door in te zetten op de aanmaak van collageen en elastine, waardoor er meer "materie" tussen je huid en bloedvaatjes zitten. Een goed middel daarvoor is een retinol; laat je goed adviseren welke vorm van retinol het is en of gebruik tijdens de zwangerschap mogelijk is. Friendlyface biedt een "collagen serum" aan met 1 % retinol (in dit geval Retinyl Palmetate) en is een veel mildere vorm dan bijvoorbeeld Roaccutane (dat enkel op voorschrift wordt aangeboden). Het serum kan je terugvinden op de webshop onder "serums".


Boosdoener 3 - Hyperpigmentatie

Véél mensen denken dat dit hun blauwe kringen veroorzaakt en grijpen naar "verhelderende" oogcrèmes. Check dus zeker eerst of boosdoener 1 en 2 niet aan de oorzaak liggen.

Hyperpigmentatie kan verschillende oorzaken kennen:

  • genetisch (je bent er dus erfelijk mee belast)

  • door (chronische) ontstekingen of allergische reacties - huidverkleuringen die in het genezingsproces dus zijn opgetreden

  • zonneschade - de oogomtrek wordt al snel vergeten bij het gebruik van zonnecrème

Hoe kan je nu zien of de donkere kringen door hyperpigmentatie of bloedvaatjes ontstaan?

Druk met een doorzichtig voorwerp (bv. een glas) op de huid onder je ogen. Kan je de kringen wegdrukken, dan duw je eigenlijk het bloed tijdelijk uit je bloedvaatjes. Hyperpigmentatie daarentegen zal je gewoon blijven zien en kan je dus niet wegdrukken.


Oplossingen voor hyperpigmentatie

  1. Voorkom door wijselijk om te gaan met de zon en een zonnecrème te gebruiken die je rond je ogen kan verdragen. Op mijn webshop onder "zonnecrèmes" vind je er al een aantal terug.

  2. Verbeteren door (oog)serums / (oog)crèmes te gebruiken met verhelderende eigenschappen: bv. retinol, vitamine C, Niacinamide... Bijvoorbeeld het "collagen serum" dat je op mijn webshop terugvindt.

  3. Camoufleren door een concealer te gebruiken. Zelf gebruik ik graag minerale make-up omdat je het mooi kunt uitblenden zonder dat er lijntjes onder je ogen ontstaan. Wil je graag eens de minerale make-up uitproberen, kan dat door een "mineral magic voor starters" te boeken. Meer info vind je hier.


Vragen, stuur me gerust een berichtje op Instagram (@friendlyfacebymorgan).


P.S. Is skincare in haar geheel voor jou ingewikkeld? Geen nood, in mijn gratis e-book start to skincare leer je de 3 basisstappen van een geslaagde huidverzorging. Deze kan je hier gratis downloaden.


Groetjes,

Morgan van Friendlyface

Comentários


bottom of page