top of page
  • Morgan Foré

Hoe je met je huid te beschermen geld uitspaart

De beauty-industrie biedt allerlei huidverbeterende behandelingen aan. Denk maar aan hydrodermabrasie (tegen mijn klanten leg ik dat uit als een stofzuiger met vloeistoffen), microneedling, dermaplaning (daar kan je hier mijn mening over lezen in het blogbericht "dermaplaning, de hype waard?"), microdermabrasie (een stofzuiger die kristallen tegen de huid schiet), kruidenpeelings, chemische peelings, liftende behandelingen met apparatuur etc ... De lijst is eindeloos er komen elke dag behandelingen bij; allemaal om jou een verbeterd huidbeeld te geven en jou in de watten te leggen. Maar ik kan je 1 ding zeggen: doe je dit allemaal en gebruik je nooit zonnecrème en/of ga je niet verstandig om met de zon, dan zijn die behandelingen allemaal verloren geld.


Nog meer zelfs, je huid niet correct beschermen na dergelijke behandelingen - je huid kan gevoeliger reageren op UV-stralen doordat er huidcellen weggehaald zijn tijdens de behandeling en er ingrediënten zijn die niet lieflijk reageren op de zon - kan dat leiden tot een geïrriteerde huid en nog snellere zonneschade. Door uit voorzorg zonnecrème te smeren, kan je op lange termijn een serieuze factuur uitsparen - zowel medisch als esthetisch. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wees je er wel van bewust dat zonnecrème geen wondermiddel is - je zou verbaasd zijn hoeveel product je moet smeren om de spf-factor te halen die op de verpakking staat - en ook geen excuus is om uren te liggen bakken in de zon. Smeer jij zonnecrème, maar rook je, drink je alcohol, slaap je maar een paar uur, gebruik je verdovende middelen, dan is het dweilen met de kraan open ... Je levensstijl heeft erg veel invloed op je lichaam en dus ook je huid: je grootste orgaan.


De zon, the good, the bad and the ugly

De zon heeft een positief effect op ons gemoed en "well-being". Hoeveel leuker is het de dag te beginnen met een blauwe hemel en zonlicht dat door je gordijnen komt piepen? Ik word er helemaal happy van! Daarnaast heb je zonlicht nodig om de biochemische processen in ons lichaam aan te zetten om vitamine D aan te maken, noodzakelijk voor onze botten bijvoorbeeld. In de aardrijkskunde les vertelde de leerkracht altijd: "Mocht de zon nu stoppen met stralen, binnen 8 minuten zullen we dat hier pas zien (het licht is een poos onderweg, maar toch aan 300 000 km per seconde) en wordt het hier koud, donker en onleefbaar. Geen haat tegen de zon dus, integendeel. Het is enkel dat de zon niet enkel voor licht (zichtbare stralen) en warmte (onzichtbare infraroodstralen) zorgt, maar dus ook UV-stralen, en daar wringt het schoentje. Die stralen hebben (en ik wil nu niet in een fysica/wiskunde-uitleg terecht komen) een veel hogere frequentie en een kleiner golfgebied en kunnen dus schade aanrichten aan de huid (zowel in huidveroudering als de groei van tumoren). Deze stralen zitten op het spectrum van elektromagnetische straling dichter bij röntgenstraling en gammastraling (zoals van radioactief afval), schadelijke straling dus. Het is niet voor niets dat verplegers zich beschutten wanneer jij klaarligt om een foto te laten maken van een gebroken been bijvoorbeeld, of dat radioactief afval in grote loodsen in tonnen wordt opgeslagen met een klein raampje van ettelijke centimeters dik. Laat het duidelijk zijn: deze straling vermijd je beter.


Maar wat doet UV-straling dan?


Naargelang de soort UV (UVA, UVB of UVC, die laatste bereikt gelukkig de Aarde niet) richt die huidschade aan. De straling verstoort het DNA in je cellen en in "het kopieerwerk" dat verricht wordt om nieuwe huidcellen aan te maken, gebeurt er in het slechtse geval een fout: het begin van huidkanker.


UVA (aging) zorgt voor huidveroudering en gaat grotendeels door glas en kledij en straalt tot in de dermis (waar bijvoorbeeld je zweetklieren zitten, maar ook de "fabriekjes" die collageen, elastine, hyaluronzuur aanmaakt...-

UVB (burning) zorgt voor huidverbranding en stimuleert pigmentvorming.

Beide kunnen huidkanker veroorzaken, het is dus niet omdat het bewolkt is, dat er geen UV-straling is.


Wanneer weet ik dan dat ik zonnecrème moet smeren?

Het is vanuit esthetisch standpunt geadviseerd altijd zonnecrème te smeren, maar zéker vanaf UV-index 3. Is het echt nodig bij een UV index tussen 0 en 2 te smeren? Het WHO (World health organization) zegt daar het volgende over:


Zelfs voor zeer gevoelige mensen met een lichte huid is het risico van UV-schade op korte en lange termijn onder een UVI van 2 beperkt en zijn onder normale omstandigheden geen beschermende maatregelen nodig.

Wat zijn uitzonderingen daarop?

  • UV dat gereflecteerd wordt, bijvoorbeeld bij sneeuw;

  • Je bent bezorgd over vroegtijdige huidveroudering, hyperpigmentatie, rosacea etc.

  • Je hebt een laserbehandeling gehad, waxing, chemische peeling etc. of je gebruikt actieve ingrediënten in je skincare die de kans op zonneschade verhogen..


Do you want to age like fine wine, or milk?

Hieronder zie je een mooi voorbeeld van een eeneiige tweeling met een verschillende levensstijl. De ene heeft 16 jaar gerookt en aan de kust gewoond, de andere is iets verstandiger met de zon omgegaan. Ongeacht ze even oud zijn, wetenschappelijk gerekend heeft de ene zus een huid die 11 jaar ouder geschat wordt dan ze daadwerkelijk is.

De dame op de volgende foto is 92 jaar. Het opvallend verschil tussen haar gezicht en nek/hals komt omdat ze meer dan 40 jaar crèmes met UV-bescherming heeft gebruikt, maar die verzorging niet heeft gesmeerd tot aan haar decolleté.


Conclusie

Wil je starten met je huid te verzorgen, investeer in een zonnecrème. "Welke moet ik dan kiezen", hoor ik je nu vragen. De zonnecrème die je effectief zal gebruiken, maar die je tegen UVA én tegen UVB beschermt (broad spectrum heet dat), liefst minstens spf 30. Dat kan je zien op de verpakking. Ik zou je wel adviseren om éérst een crème te kiezen als "hoofdzonnecrème": poeders, sprays, roll ons ... kan je tussendoor ook gebruiken (liever dat dan niets), maar je zou verbaasd zijn hoeveel product je effectief moet gebruiken om de SPF factor te halen die op het product staat. Laat je zonnebescherming niet afhangen van bijvoorbeeld een foundation of make-uppoeder, je moet je inbeelden dat je daarvan 2 mg moet aanbrengen op 1 vierkante centimeter huid om de aangeduide SPF te halen. Zoveel make-up zal je nooit op je gezicht smeren; het ziet er niet uit ... Verschillende "skinfluencers" die ik op Instagram volg, maakten er een video over en het kwam al snel neer om een kleine gram poeder aanbrengen. Dat doet niemand.


Bekijk je graag het zonnecrème-aanbod van Friendlyface, dat kan hier.


P.S. Is skincare in haar geheel voor jou ingewikkeld? Geen nood, in mijn gratis e-book start to skincare leer je de 3 basisstappen van een geslaagde huidverzorging. Deze kan je hier gratis downloaden.


Veel plezier met smeren,

Morgan van schoonheidssalon Friendlyface




bottom of page