top of page
  • Morgan Foré

Dermaplaning, de hype waard?

Verschillende vrouwen hebben mij al gevraagd wat ik van dermaplaning vind.

Ik ben geen fan, integendeel eerlijk gezegd.


Dermaplaning in een notendop

Het idee is om donshaar op het gezicht te verwijderen met een mesje en verder ook dode huidcellen en vuil weg te nemen. Het opzet is een pijnloze behandeling voor alle huidtypen aan te bieden met als doel een gladde huid te bekomen met minder verstopte poriën en een fijnere poriënstructuur. Tot zover de theorie.Waar voor mij het schoentje wringt

Het is effectief een misvatting dat door dermaplaning de haren dikker en donkerder teruggroeien, maar wanneer ze effectief teruggroeien, heeft het uiteinde van het haar een vlakke kant gekregen. Daardoor komt het stugger over. Met andere woorden is dit een verzorging eens je ermee begonnen bent, onderhouden moet worden.


Het is vanzelfsprekend dat je op een huid met actieve acne geen dermaplaning uitvoert, doch kan de huid wel met puistjes reageren na zo'n behandeling.

Het haartje dient namelijk als "transportkanaaltje" om talg vanuit je huid op het oppervlak te krijgen. Opeens is de porie dat haartje kwijt en kan talg zich gemakkelijker opstapelen, met puistjes tot gevolg.


Naast acne zijn er nog veel contra-indicaties (huidbeelden wanneer dit niet mag toegepast worden), wat mij alleen maar doet denken dat dermaplaning enkel geschikt is voor een huid die het eigenlijk niet nodig heeft ... Vergelijk het met je benen scheren: je benen glanzen, want je huid kan meer lichtinval weerkaatsen (die anders verstrooid worden door de haartjes) en het scheermesje heeft ook loszittende huidcellen weggenomen. Nu pas je dit toe op je gelaat; het kan dan in feite niet anders dan dat je gelaat er "glanzender" uitziet, maar dat heeft eigenlijk niets met juist productgebruik te maken.


Om af te ronden vind ik de waslijst aan "belangrijke punten" te uitgebreid, zo moet je

  • vermijden je gelaat aan te raken om de overdracht van bacteriën te beperken

  • steeds je kwasten / sponsjes reinigen bij het aanbrengen van make-up (wees eerlijk, wie wast élke keer zijn kwasten uit?)

  • opletten met fruitzuren en epileren / harsen


Wat kan je dan beter/veiliger doen om een "glowy" huid te bekomen?


Wil je werken aan een huid die meer glanst, dan kan je starten met skincareproducten die fruitzuren bevatten. Verder kun je ook antioxidanten in je skincare verwerken, zo is je huid meer gewapend tegen invloeden van buitenaf.


Ben je benieuwd welke producten / gelaatsverzorging je hiervoor kunt gebruiken? Boek dan een ontspannende gelaatsverzorging bij Friendlyface.

Veel succes,

Morgan

Comments


bottom of page