top of page
  • Morgan Foré

4 tips tegen vervelende velletjes tussen je tenen

Tijdens een pedicure kijk ik steeds even tussen de tenen van de klant en al een paar keer is het me opgevallen dat er klanten last hebben van velletjes tussen de tenen. Meestal heeft de klant zelf het nog niet door, maar wordt het wel gevoeliger eens de plaats wordt aangeraakt. De plek heeft vaak een andere kleur dan de rest van de voet: lichter, donkerder of roder. Ook aan de zijkant van de voet of op de onderkant. De kans is reëel dat je te kampen hebt met een voetschimmel. Voetschimmel kan enorm hard jeuken of brandiger aanvoelen.


Tip 1: droog je voeten goed af en ook tussen de tenen!

Het is verleidelijk om na het douchen een handdoek rond je te slaan en de douche uit te stappen of gewoon even je voetzolen af te drogen. Het moet immers vooruit gaan. Toch raad ik je aan om na het douchen bewust met je handdoek je tenen af te drogen. Wrijf ook goed ertussen. Laat de warmte van je voeten, het vocht (van je niet goed af te drogen, te zweten...) en het donker (in je schoenen zien je voeten niet veel daglicht) de ultieme combo zijn voor schimmel. Overdrijf niet met zeep. Wanneer je je voeten wast, spoel goed de zeep van je voeten af. Zeep die op de huid achterblijft krijgt de kans om de huidbarrière te verstoren en de huid minder weerbaar te maken tegen bacteriën, gisten en schimmels.

gif

Tip 2: was je voeten met antibacteriële zeep

Een voorbeeld is isobetadinezeep. De zeep is geel, maar eens je die opschuimt met water op je voeten en je voeten ermee inwrijft, wordt het schuim wit in plaats van geel. Ik zou niet aanraden van gans je lijf ermee te wassen, maar enkel op het einde van je douchebeurt je voeten ermee in te schuimen. Een balanceeroefening gegarandeerd.


Tip 3: spray poeder en/of smeer zalf met miconazolnitraat

Een Dactarinspray of -crème smeren helpt om de schimmel te doden. Houd dit lang genoeg vol. Nu en dan eens smeren zal niet helpen; smeer ook verder dan waar je de velletjes ziet en ook wanneer de velletjes verdwenen zijn, smeer zeker nog een week door!

gif

Tip 4: zorg dat je voeten kunnen verluchten

Knellende schoenen, synthetische kousen/ schoenen, schoenen uit plastic ... helpen niet bepaald om je voeten droog en "verlucht" te houden. Opnieuw, schimmel houdt van vocht, warmte en donkerte. Dat doet me eraan denken dat het ooit mode was van doorzichtige plastic schoenen om je kleurrijke kousen te showen. Zo had ik er ooit een paar cadeau gekregen van een schoenenwinkel. Na 15 minuten stonden er druppels op de binnenkant van de schoen, niet interessant! Probeer er dus bij stil te staan of je schoenen geen marteltuigen zijn voor je voeten... To do's: koop katoenen / wollen kousen en draag open schoenen wanneer het weer het toelaat.


Veel succes!


Groetjes,

Morgan van Friendlyface

bottom of page