top of page
  • Morgan Foré

Betrap je jezelf op prutsen aan je gezicht of handen? 7 tipsToen ik 12 jaar was, ging ik naar het eerste jaar Latijn. Spannend! Ik was altijd een theoretisch kind geweest, dus het sprak nogal vanzelf dat ik een algemene vorming ging volgen (haha, oeps). Faalangstig was ik wel enorm en ik vond er niet beter op die stress uit te werken op mijn handen; ik trok velletjes van mijn vingers tot bloedens toe, zelfs pleisters hielden mij niet tegen ... Later toen ik begon te puberen, stond ik maar al te vraag voor de spiegel mijn puistjes uit te duwen en wat raad je: ik kreeg er nog meer. "Prutsen" zal vrees ik altijd een onderdeel van mij blijven, maar er zijn wel tips om er beter mee om te gaan.


Tip 1 Houd je handen bezig

Probeer een stressbal, zo'n oude fidgetspinner, een pen / potlood ... waar je mee kunt friemelen. Heb je niets bij en voel je de drang te prutsen, kan je even een vuist maken en dan je hand weer ontspannen.Tip 2 Noteer

Houd je notities in een boekje of op je gsm bij wanneer je hebt geprutst. Herken je een stresstrigger of gewoonte? Denk na hoe je er beter mee kunt omgaan.

Een voorbeeld: merk je van jezelf dat je nogal nerveus wordt als je te veel koffie hebt gedronken? Kies voor decakoffie of minder het aantal tassen.Tip 3 Gewoonte aanleren of veranderen

Probeer jezelf een andere gewoonte aan te leren in plaats van prutsen. Voel je de drang aan je gelaat te komen? Smeer zonnecrème. Teken in een schriftje, drink een slok water. Zit je in je auto in de file, zing even luidkeels mee of luister naar een podcast; blijf uiteraard op het verkeer letten, hé!Tip 4 Praat erover

Neem iemand in vertrouwen om dit aan te vertellen; die persoon kan je op een vriendelijke doch kordate manier eraan herinneren dat je aan het prutsen bent; het moment om even te proberen ontrafelen waarom je dat aan het doen was.Tip 5 Pimple patch

Pimple patches zijn pleistertjes waarom je een puistje kunt afplakken. Dan pruts je daaraan in plaats van de puist. Vroeger plakte ik simpelweg tape op mijn gezicht, maar dat zou ik nu toch niet aanraden, haha.


Tip 6 Blijf kalm

Heb je even niet kunnen weerstaan? Word vooral niet boos op jezelf, want dan krijg je weer stress en voila, je bent weer aan het prutsen. Evolutie is met vallen en opstaan, vooral belangrijk op weer op te staan en opnieuw te proberen.


Tip 7 Zoek professionele hulp

Denk je dat het prutsen van dwangmatige aard is en denk je er niet alleen uit te geraken, praat met je huisarts. Die kan je helpen contact te maken met een psycholoog of psychiater.


P.S. Is skincare in haar geheel voor jou ingewikkeld? Geen nood, in mijn gratis e-book start to skincare leer je de 3 basisstappen van een geslaagde huidverzorging. Deze kan je hier gratis downloaden.


Veel succes,

Morgan


コメント


bottom of page