top of page
  • Morgan Foré

Een drogere huid in de winter, hoe komt dat en wat kan je doen? 4 tips

De winter is niet meteen het beste seizoen als je een gevoelige huid hebt. Als ik een kleine biologieles mag geven: hoe kouder de lucht is, hoe minder vocht ze kan vasthouden. Warm je die drogere lucht op door de verwarming hoger te draaien, dan kan die weer meer water opnemen, en je raadt het al waar dat water vandaan komt: je huid.


Het is dus perfect mogelijk dat je in de winter sneller last krijgt van droge ogen, een droge keel, een huid die jeukt, barst en schilfert. Er bestaat ook zoiets als "wind burn".


Verbrand door de koude, huh?

Wind burn is een huidconditie waarbij je huid rood en branderig aanvoelt, met dank aan koude wind. Het voelt aan alsof je door de zon verbrand bent, maar het is de wind en de koude die je huid geïrriteerd heeft.

Wat kan je doen om een droge huid te slim af te zijn?

Tip 1 - Douch met lauw water

Hoe heter het water, hoe sneller je het vetlaagje van je huid wegspoelt. (Zeer) agressieve zeep spoelt nog meer het vetlaagje van je huid weg, wat je huid juist nodig heeft om haar in balans te houden en te vermijden dat je veel vocht uit je huid verliest. Kies beter voor een douche-olie, reiniger met plantaardige oliën of zeep zonder zeep.


Tip 2 - Kies voor een (dag)crème met oliën in of meng een olie door je (dag)crème

Zo breng je het vetlaagje terug aan je huid, met als doel zo weinig mogelijk vocht uit je huid te verliezen. Daarvoor kun je een crème kiezen waaraan plantaardige boters zijn toegevoegd, of je kunt bijvoorbeeld jojoba-olie toevoegen aan je crème om die "rijker" te maken. Dat kan je bv. 's avonds gemakkelijk doen als je niet wilt dat het té vettig aanvoelt.


Tip 3 - Gebruik Vaseline als extra beschermlaag

Heb je geen actieve acne of gerstekorrels rond je ogen, kan je een laagje Vaseline over je huid verdelen voor het slapen gaan. Niet aan te raden als je producten met exfoliërende ingrediënten gebruikt, zoals fruitzuren (bv. glycolzuur, melkzuur, salicylzuur...). Je kunt het ook lokaal aanbrengen, bv. enkel op je wangen, neus, lippen.

Tip 4 - Bescherm je handen met handcrème en handschoenen

Vanzelfsprekend, maar toch zie ik veel fietsers en wandelaars met hun blote handen rondlopen. Een handcrème hoeft niet per definitie "vettig" aan te voelen, je hebt er op waterbasis die vlotter uitsmeren. Mijn advies is dan wel om meerdere keren per dag je handen in te smeren. 's Avonds kan je ook slapen met vaseline op je handen en katoenen handschoenen om je handen te helpen genezen.


P.S. Is skincare in haar geheel voor jou ingewikkeld? Geen nood, in mijn gratis e-book start to skincare leer je de 3 basisstappen van een geslaagde huidverzorging. Deze kan je hier gratis downloaden.


Veel succes!

Morgan

Comments


bottom of page